İkizlerden birinde anomali olması durumunda ne yapılıyor?

İkizlerden birinde anomali olması durumunda ne yapılıyor?

İkiz gebeliklerde tekil gebeliklere nazaran bebeklerde gelişim anomalisi olma olasılığı yüksektir. Özellikle plasentası tek olanlarda bu durumla sıklıkla karşılaşılır. Eğer bebeklerden bir tanesinde anomali varsa ve yaşamla bağdaşmıyorsa gebeliğin çok erken haftalarında bunlardan bir tanesini iptal etmek gerekebilir. Ağır anomaliyse, beyin gelişemediyse, akciğerler gelişemediyse, böbrek işlevlerini yerine getiremiyorsa bunlara erken haftalarda teşhis koymak gerekir. Çünkü bebeklerden bir tanesine erken teşhis koymak ve iptal etmek kalan bebeğin düşük riskini azaltır.

Eğer plasenta tekse bebeklerden birini iptal etme işlemi lazerle yapılır. Dolayısıyla anomalinin tipine, problemin tipine göre ve plasentanın tek ve çift oluşuna göre sağlıklı bebeklere indirgemek ve diğer yaşamla bağdaşmayacak derecede problemli olan bebeği iptal etme yöntemini değerlendirmek gerekir.

Eğer plasenta tek ise problemli olan bebek diğer bebekten ortak damar olması ve kan alışverişi nedeniyle onun sağlığını tehdit edebilir. Diyelim ki akciğerinde kist var bebeğin birinde var birinde yoksa anne karnında bu bebekler ameliyat edilip normal gebeliği sürdürebilir hale getirilebilir. Dolayısıyla diğer kardeşi de kötü etkilememesi için zamanlama çok iyi yapılmalıdır. İkiz gebeliklerde bebeklerden bir tanesinde anomali varsa o anomalinin tipine göre yaşamla bağdaşmıyorsa anne karnında o bebekle ilgili iptal kararı verebilmek mümkün olabilir ve gebelik tekil olarak devam edebilir. Plasenta tek ise lazerle kordonu kapatılır ki diğer bebeği etkilemesin.

Eğer yaşamla bağdaşıyor ve anne karnında ameliyat ya da ilaçla tedavisi gerekiyorsa anne karnında tedavi edilir. Ya da böyle bir anomali var yaşamla bağdaşı kötü değil ancak anne karnında tedaviye de ihtiyaç yoksa doğar doğmaz o bebeğe yardım etmek gerekir ki bu durumda da uygun hastane ve ekiple doğumun sağlanması önem taşır…

Share

Facebook
Twitter
LinkedIn